ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Νομός Ρεθύμνου

Πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου έχει πρόσφατα ανεγερθεί η πρώτη στην Ελλάδα Ιερά Μονή προς τιμήν της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας.Η Ιερά Μονή βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μετά τον οικισμό του Τσεσμέ στον δρόμο προς το χωριό Μαρουλάς και πέντε περίπου χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου (δύο δηλαδή χιλιόμετρα από την Εθνική οδό Ρεθύμνου - Ηρακλείου στο ύψος του Πλατανιά - Τσεσμέ).

Η Αγία Αναστασία μαρτύρησε τον τρίτο αιώνα σε ηλικία μόλις δεκαεννέα ετών και η μνήμη της εορτάζεται στις 29 Οκτωβρίου. Το μισό περίπου άγιο λείψανο της Αγίας βρίσκεται σχεδόν άφθαρτο στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, στην οποία έζησε και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης που ανέλαβε το 2008 την ανέγερσή της.

Πράγματι, με την άδεια της Ιεράς  Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου άρχισε η ανέγερση της Ιεράς Μονής τον Νοέμβριο του 2008.

Η Ιερά Μονή άρχισε την λειτουργία της την 1η Αυγούστου του 2009. Μέσα σε οκτώ περίπου μήνες είχαν ανεγερθεί το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για τις πρώτες Θείες Λειτουργίες και η μεγάλη αίθουσα της Μονής.

Μετά από έξι περίπου μήνες, και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου του 2010, τελέσθηκαν με ιερά συγκίνηση τα Θυρανοίξια και του νέου μεγάλου ναού της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. Έτσι μέσα σε δεκατέσσερις περίπου μήνες ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο τμήμα του οικοδομικού έργου της Μονής.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. Οι πιστοί είχαν τις ημέρες εκείνες την ευκαιρία να προσκυνήσουν ένα από τα μεγαλύτερα τεμάχια του ιερού λειψάνου της Αγίας, το οποίο προσκομίσθηκε για τον λόγο αυτό από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου.

Στην Ιερά Μονή, εκτός από την Θεία Λειτουργία της Κυριακής, τελούνται βραδυνές Θείες Λειτουργίες, καθώς και ομιλίες στις δύο αίθουσες πού διαθέτει. Στις ομιλίες αυτές καλούνται συχνά να ομιλήσουν και άλλοι ομιλητές, καθώς και πατέρες από το Άγιον Όρος και κυρίως από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου.

ΠΗΓΗ: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ