Βουκουρέστι, Ρουμανία

Βουκουρέστι, Ρουμανία
Τουριστικός οδηγός
Το Βουκουρέστι (Bucuresti) είναι η πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Έχει 1.921.751 κατοίκους (2001).

Θέση

Το Βουκουρέστι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ρουμανίας, στις όχθες του ποταμού Ντιμπόβιτσα και Κολεντινα.

Κλίμα

Το κλίμα της πόλης είναι ηπειρωτικό. Οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι συχνά κάτω από 0 °C, ακόμα κι αν μειώνονται σπάνια κάτω από -10 °C. Το καλοκαίρι, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 23 °C (ο μέσος όρος για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες φθάνουν μερικές φορές σε 35-40 °C στο θερινό του κέντρου πόλης. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, οι θερμοκρασίες ποικίλλουν μεταξύ 18-22 °C.

Oικονομία

Το Βουκουρέστι αποτελεί το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ρουμανίας με εργοστάσια μηχανοκατασκευών, χημικών προϊόντων, μεταλλουργίας, προϊόντων ξύλου κ.α. Σχεδόν το ένα τρίτο των εθνικών φόρων πληρώνεται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Βουκουρεστίου. Με βάση την τοπική αγοραστική δύναμη, το Βουκουρέστι έχει ένα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σχεδόν 60% που του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταφορές

Το εκτενές σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Βουκουρεστίου είναι το μεγαλύτερο στη Ρουμανία και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αποτελείται από το μετρό του Βουκουρεστίου, καθώς επίσης από ένα σύστημα μεταφορών επιφάνειας που οργανώνεται από RATB (Regia Autonoma de Transport Bucuresti), το οποίο αποτελείται από λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και τραινα. Επιπλέον, υπάρχει ένα ιδιωτικό σύστημα ταξί και μικρών λεωφορείων. Το μετρό και το σύστημα μεταφορών επιφάνειας - που οργανώνονται αυτήν την περίοδο από δύο χωριστές κρατικές εταιρίες - θα συγχωνευθούν στις αρχές του 2006 για να διαμορφώσουν το μητροπολιτικό πίνακα μεταφορών του Βουκουρεστίου.

Η πόλη έχει δύο αεροδρόμια. Επίσης υπάρχει ο σιδηροδρομικός σταθμός Γκάρα ντε Νορντ.

Ιστορία

Τον 14ο αιώνα στη περιοχή υπήρχε φρούριο Οθωμανών, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε σιγά σιγά η πόλη του Βουκουρεστίου. Το 1462 έγινε πρωτεύουσα των ηγεμόνων της Βλαχίας. Η Ελληνική Ακαδημία του Βουκουρεστίου όπου δίδαξαν δάσκαλοι του Γένους αποτέλεσε το πνευματικό φυτώριο της Βλαχίας, και του υπόδουλου Ελληνισμού. Εδώ, πριν την επανάσταση του 1821 ζούσαν πολλοί Έλληνες. Πρωτευούσα της ανεξάρτητης Ρουμανίας, έγινε το 1880. Κατα τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το κατέλαβαν οι Γερμανοί από το 1940 ως το 1944, οπότε απελευθερώθηκε. Τα Χριστούγεννα του 1989 το Βουκουρέστι δοκιμάστηκε από την εξέγερση του ρουμανικού λαού κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Aξιοθέατα

Παλάτι της Βουλής (χτίστηκε τη δεκαετία του 1980)

Εθνικό μουσείο τεχνών της Ρουμανίας

Ανάκτορα Μογκοσοάγια

Αtheneul roman, το Ρουμάνικο κέντρο κλασσικής μουσικής

Εθνικό μουσείο της Ρουμανίας στην οδό Βικτόριε

Ελληνική Εκκλησία Σταυροπόλεως

Καφέ Κάπσα